Неотдавна директори на водещи софийски училища обявиха, че подготвят награди

...
 Неотдавна директори на водещи софийски училища обявиха, че подготвят награди
Коментари Харесай

Ако може да не е само потупване по рамото

 Неотдавна  шефове на водещи софийски учебни заведения оповестиха, че приготвят награди за своите учители. Мотивираха решенията си с усърдната и сполучлива работа за прекосяване към образование от разстояние и огромната ежедневна натовареност на учителите. Съобщението провокира възторженостти, само че и злоба измежду тези, които по традиция не получават в допълнение стимулиране. Защото е ясно, че има не малко учебни заведения, в които даже след потвърдени достижения избират да потупват по рамото, тъй като за друго няма пари. За пръв път след доста години обществото показва утвърждение и удивление от учителите. Защото мамите и татковците схващат, че в случай че не беше изключителната реактивност /по думите на министър Вълчев/, безрезервност и неотстъпчивост на българските учители нямаше да е допустимо нито преместването на образованието от класната стая във виртуална среда, нито сполучливото привършване на образователната година.

 Да, учителите направиха и невъзможното образователната година да приключи, освен това без удължение. Иначе при неуспех или продължение на годината можеха съществено да бъдат комплицирани упоритостите за кандидатстване в гимназии и университети. За стореното учителите не един път получиха виртуални и действителни овации от обществеността. Затова решенията за финансово стимулиране на учителите са обоснован отклик на публичното утвърждение за активността на учителите във месеците на пандемията. Още повече, че учебните заведения се финансират с парите на това общество. Да, по време на рецесията учителите не бяха на първата линия, сходно на лекари и служители на реда. Но сигурно бяха на една от тези линии, които осигуриха успокоение на родителите, ангажираност за децата и конституционното им право на обучение. А тази роля сигурно заслужава да бъде наградена и за това не са нужни спомагателни държавни средства. Те би трябвало да са планувани в бюджета на институцията.

 В КТД е планувано три пъти в годината, на значими дати за образованието, учителите да получават в допълнение трудово заплащане. Всъщност решението към майските заплати на учителите да бъде включено в допълнение трудово заплащане е осъществяване на плануваното в КТД. И в случай че изобщо решението за в допълнение трудово заплащане през май да може да се пояснява като премия, то е тъй като в доста учебни заведения запас за неговото погашение всекидневно не доближава. Да, само че тази година обстановката е радикално друга. Първо има явен и общовалиден мотив учителите да бъдат наградени за труда си. Второ в месеците на отдалечено образование в учебните бюджети са икономисани средства в задоволителен размер, част от които са от фонд работна заплата /на доста места не се изплащат лекторски, пестят се и други спомагателни плащания/. Разходите за прехрана на всички учебни заведения и детски градини са понижени и всяка просветителна институция е осъществяване не дребни икономии. Следователно всички разполагат с запас с цел да дават тази премия, обилно афиширана единствено  в някои учебни заведения.

 Става ясно, че макар описаните условия, на някои места посредством районните ръководства на образованието се  дават указания за възпиране от в допълнение трудово заплащане през месец май. Допускам, че шефовете, които към този момент обявиха желание да наградят учителите, не са глобени за щедростта си. Защото както долавям в редица общини районните ръководства са декларирали, че няма да подпишат спомагателни трудови хонорари за шефовете.

 Вероятно със съображения за още икономии. Смятам, че шефовете сходно на учителите би трябвало да бъдат наградени за основаната организация, атмосфера и поддръжката, оказана на учителите при прекосяване и осъществяване на отдалечено образование. Не знам дали съм прав, само че ми се коства, че този отвод е лост, посредством който да се влияе върху шефовете и да не бъдат предоставени спомагателни трудови хонорари за учителите. Още повече, че освен няма директива за сходно държание, освен това неведнъж чухме и прочетохме позицията на министъра на образованието господин Вълчев, учителите да получат всички дължими по КТД заплащания, включително и спомагателните.

 Много пъти към коментирал разстройствата в връзката сред министерство, районни ръководства и просветителни институции. Този път ще се въздържа, само че ще подчертая, че би било аморално и неприлично да се влияе на шефовете, които желаят да наградят напъните на своите учители в стресова и невиждана обстановка по избавяне на образователната година. Убеден съм, че не съществуват нито финансови, нито административни аргументи всички работещи в системата на предучилищното и учебно обучение да получат в допълнение трудово заплащане. В навечерието на 24 май това ще бъде една заслужена премия за забележителните общественополезни старания на учителите през последните месеци.

Автор: Иво Райнов, учител 

Гимназия с преподаване на непознати езици „ Екзарх Йосиф I “ гр. Ловеч

Инфо: www.eratosten.wordpress.com

Източник: uchiteli.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР